Sobele de Teracotă REVIN în FORȚĂ

După două ierni foarte grele, 2010-2011 și în mod special cea din 2011-2012, cu geruri ca în Antarctica și zăpezi de peste 5 m înălțime, oamenii din România au simțit diferența dintre o sobă de teracotă și altă sursă de încălzire. Cei care au avut centrale termice pe gaze sau încălzire electrică, au înghețat la propriu când din cauza ninsorilor, vânturilor și gerurilor au căzut rețelele electrice și au rămas fără curent, sau le-au înghețat țevile de apă, sau și mai rău, s-au oprit și gazele. În oricare situație menționată mai sus, centralele termice nu au mai funcționat și totul s-a transformat într-un coșmar. La fel și cei cu încălzire electrică atunci când s-au ivit penele de curent.

Singurii care s-au descurcat au fost cei cu sobe de teracotă sau șeminee, în special șemineele pentru căldură. Chiar dacă aceste sobe sau șeminee ardeau pe combustibil gazos, în momentul opririi gazelor, s-a ars în focarele acestora lemne, cărbuni, hârtii sau orice altceva care putea arde și face căldură! O familie formată dintr-o mamă cu 2 copii, izolați de restul lumii, pentru că erau îngropați la propriu în zăpadă, la fel ca mulți alți oameni de la țară, în acele zile cumplite, fără curent, apă sau gaze, au folosit mobila din casă. "Am rupt picioarele scaunelor și le-am pus pe foc, la fel și masa de la bucătărie..."

O altă situație, de altfel binecunoscută, a fost cea a consumului plătit. Dacă la o centrală termică pe gaze, majoritatea facturilor adunau sume de 700-800 sau 1000 RON pentru luna Februarie, cei cu sobe de teracotă au plătit doar jumătate sau chiar mai puțin, mai ales dacă sobele au fost făcute corespunzător. De ce? Explicația poate fi găsită  la pagina CLICK Diferențe sobe de teracotă - centrale termice de pe acest blog, în meniul roșu din dreapta.

Din această vară-toamnă a anului 2012, mulți români au revenit la sobele de teracotă sau șemineele pentru căldură. Cei care nu le mai au, le reconstruiesc, iar cei care deja le au, le revizuiesc pentru a le folosi odată cu venirea frigului, iar cei care nu au avut până acum, s-au apucat să le construiască.
"Centrala o folosesc doar pentru apă caldă, pentru căldură voi folosi sobele. Mi-a ajuns cât mi-a venit factura astă iarnă. Fratele meu a scăpat ieftin că avea sobe, eu nu." ne spune un cetățean din București. "Ardea centrala din 15 în 15 minute că nu făcea față frigului, și tot aveam două pulovere pe noi, vă dați seama ce consum?! Frati-miu după 2 ore de foc, seara când se încingea soba pe gaze, o stingea și avea cald până dimineața. Păi, faceți o socoteală!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu