Click - Bancuri si Legende hazlii

-Stiati ca la cutremur, casa cade dar soba ramane in picioare?
-Normal, este una din Minunile Lumii!

La inceputuri, PROMETEU a suparat pe zei, vrand sa ajute oamenii.
El a initiat pe cativa oameni in tainele Pamantului, Apei, Aerului si apoi le-a dat FOCUL, mai intai sa se incalzeasca si apoi sa gateasca, sa slefuiasca pietrele si sa prelucreze fierul!
Primii oameni initiati au fost cei din Triburile Sobarilor.

Fara SOBARI nici macar Hefaistos nu ar fi avut foale si cuptor sa le faca arme zeilor
si fulgere lui Zeus!

Animalele cu care calatoreau sobarii, erau dragonii, primele care au acceptat sa li se instaleze la nari aruncatoare de flacari.
Cele de companie erau salamandrele, singurele care puteau verifica temperatura unei valvatai la fata locului.

Dacii se incalzeau la vetrele facute de sobari si-si fierbeau iarna vinul in ulcele de lut, arse in cuptoarele facute de sobari.
O unealta speciala care se chema SICA si pe care dacii o foloseau atat la agricultura dar si in lupta, era ca o sabie incovoiata cu un singur tais si maner lung, era extrem de periculoasa. Uneori cantarea si 25 kg, folosindu-se si la taiat copacii, pentru a avea lemne de ars in sobele facute de sobari, ... era o arma redutabila. Ea era facuta din aliaje de fier, prelucrat in jarul pe care foalele de cuptor al fierarului, facut tot de sobari, il incingea sa inroseasca sau sa topeasca metalul!

Vanatul pescuitul, agricultura si apicultura erau preocuparile de zi cu zi ale dacilor. Ei isi gateau hrana pe plitele facute de sobari. Carnea si pestele erau afumate in niste afumatori speciale dupa niste metodologii secrete, pe care doar mesterii sobari le cunosteau.

Pe muntele sacru, pe Kogaion, dacii isi indeplineau ritualurile religioase fata de zeul lor, Zamolxes (sau Zalmoxes) nu inainte de a da foc in partile laterale ale templului, in niste focare dintr-un material refractar, pe care doar sobarii stiau sa le faca.

Sobarii l-au invatat pe Burebista cum sa dea foc viilor, fara a arde si vecinatatile, ca dacii sa nu mai bea si sa munceasca mai mult. Si tot ei i-au invatat pe romani cum sa vina de la Roma cu vite-de-vie, si asa a reusit sa-i cucereasca pe daci.

Dupa ocupatia romana si formarea poporului român, sobarii i-au invatat pe români, cum sa scape de explozii preparand mamaliga. Ea face doar "fass".

Apoi i-a invatat cum sa faca tuica de prune, in cazanele incalzite la foc, si cum sa o fiarba de cel putin doua ori, scotand astfel pentru prima data in lume palinca! Asta intradevar arde!

Si ca sa nu se bea pe stomacul gol, sobarii s-au dus la Plescoi ca sa-i invete pe localnici sa afume carnatii, la Sibiu salamul, la Rucar sa afume casul, iar la Bran, ca sa nu se manance doar afumat, i-a invatat pe braneni sa faca branza de burduf si cea in coaja de brad, numa buna de facut bulzul pe plita (ghiciti care? Plita facuta de sobari !)!

Coniacul a fost inventat de francezi, dupa ce acestia au uitat vinul pe soba. Asa l-au ars!

Giordano Bruno a murit din greseala. Vroia doar sa se incalzeasca la foc, dar pe-atunci se confunda des soba cu rugul!

Napoleon Bonaparte a fost otravit de englezii care-l tineau prizonier, cu Ars-enicul furat de la sobari.

Colindele s-au inventat dupa ce sobarii le-au facut oamenilor in case, alaturi de pomul de iarna, seminee. Fara seminee nici povestile nu ar fi avut farmec, nici ceaiul nu era cald si nici sexul nu ar fi evoluat la forma romantica.

Mos Craciun, sa intre pe hornuri in casele cu copii, a fost invatat de sobari. Asa putea intra doar el pe cos, sa nu-i mai sperie pe micuti, cu renii. Lectiile practice le-a luat de la un cosar, pe care il mituise cu un cadou!

Accidentul de la Cernobîl ar fi putut fi evitat, daca sovieticii s-ar fi consultat cu sobarii. Americanii au facut-o, asa au castigat si razboiul rece!

Luck Skywalker nu ar fi aflat ca Vader (ala negru de respira greu), este tatal lui, decat dupa ce un sobar i-a facut o sabie laser ca a acestuia.

Se pare ca Ana Lesko a cantat pentru prima data "Ard in flacari" dupa ce a cunoscut un Sobar.

Dumnezeu sa le ierte pe Laura Stoica si Madalina Manole, dar se zvoneste ca "Focul" si "Fata cu parul de foc" au luat nastere tot dintr-o intersesctie intre un sobar si ele!

Baietii de la "Gaz pe foc" si-au luat numele asta dupa ce un sobar i-a invatat cu ce se mai poate aprinde un foc. Inchegati ca trupa, s-au crezut mai puternici si au cumparat cantitati mari de gaz. Dar sobarii i-au mustrat, le-a spus, "nu va jucati cu focul, lasati-ne pe noi", iar acestia s-au dezbinat!

De la sobari, politicienii au furat tehnica de a arde, folosind-o apoi pe alegatori, pe care ii ardeau dupa fiecare tur de scrutin final !

Aliodor Manolea daca nu ar fi facut aceeasi facultate ca sobarul, nu ar fi stiut sa manevreze flacara violet!

Henry Coanda, nu ar fi inventat avionul cu reactie, daca un sobar nu-i arata cum e cu combustia interna.

Savantul Ion Agarbiceanu a intrebat odata un sobar cum circula focul prin soba. ..si asa s-a inventat laserul.

Intr-un cabinet medical, un sobar il tot batea la cap pe doctor ca are probleme cu un hormon eliberat de pancreas! Doctorul tocmai vroia sa-l trimita la psihiatrie pe pacient, crazandu-l nebun, dar trecand pe-acolo, Nicolae Paulescu si-a dat seama ca sobarul are probleme cu insulina!

Intr-un atelier de sobe, in loc sa fie atent la prepararea materialelor explicate de maestrul sobar, un ucenic se juca cu un tub mic prin care lasa sa curga tot felul de lichide, putin cate putin. Maestrul, vazand ca ucenicul nu e atent, i se adresa brusc:
- Cum poate ajuta, tinere ucenic, acel instrument la construirea unei sobe?
- Incheindu-se contracte cu el, raspunse ucenicul, inca absorbit de urmele pe care le lasa tubuletul pe masa!
- Ce bazaconie, zise maestrul neincrezator si nervos! Cum te numesti?
- Poenaru.., abea balbai ucenicul.
- Si pe tub cum o sa-l numesti, intreba ironic, de data asta maestrul, mistrie, nivela..?!
- Nu, stilou..!

Comisia suprema de la Vatican, anunta credinciosii daca s-au intrunit sau nu voturile pentru alegerea noului papa, dand foc la un godin care scoate pe cos, un fum de o anumita culoare. Si pentru ca in sala sfanta, nu intra altcineva decat cardinalii, cel putin unul dintre ei trebuie sa fie sobar!

NASA a convocat o comisie de sobari, in anii primului zbor in spatiului de catre om, pentru a monta placi de teracota pe burtile navetelor spatiale. Astazi, inca se mai zboara la fel!

Într-o zi, pe când marele tenor Enrico Caruso (1873-1921) era în trecere prin Marsilia şi locuia la hotelul Noilles, a trebuit să fie chemat un sobar care să repare şemineul din camera ocupată de acesta. Muncitorul sosi dimineaţa, în timp ce tenorul îşi repeta rolul, şi promiţând că nu-l va deranja, se apucă imediat de treabă. Dar, ca orice sobar de pretutindeni, şi acesta fluiera în timpul lucrului. Abia începuse şi s-ar fi putut spune că un stol întreg de mierle invadase camera.
După o jumătate de oră, în care Caruso încercase în zadar să-l reducă la tăcere, se aşeză în faţa fluierătorului şi-i zise:
- Omule, ştii că te afli în faţa celui dintâi tenor al lumii?!
Atunci celălalt îi răspunse cu seriozitate:
- Hei, cum se mai întâlnesc oamenii! Şi dumneavoastră vă aflaţi în faţa celui dintâi sobar al Marsiliei!

 Hai cosar, cosar

Hai cosar, cosar
Prin oras hoinar, hoinar
L-a vazut un om intr-un car
Si s-a luminat
Hai cosar, cosar
Prin oras hoinar, hoinar
El da omului vise noi
Oricand si oricui

Ti-a iesit cosar in drum
Si-ti inchipui ca de acum
Griji, nevoi, necaz, durere
Se vor duce ca un fum
Cand pe strada il intalnesti
Multumit ai sa zambesti
Fiindca omului ii place
Ca sa creada in povesti

Cand la usa iti bate cioc, cioc, cioc
Poti sa spui ca ti-a adus noroc
Ti-a iesit cosar in drum
Si-ti inchipui ca de acum
Griji, nevoi, necaz, durere
Se vor duce ca un fum

Nu te intrsita
Ca te minte dragostea

Si ca-n orice loc
N-ai noroc
Nu te intrsita
Uite pe trotuar
Uite trece un cosar
Doar de l-ai privit
Poti sa spui „Voi fi fericit!”

Ti-a iesit cosar in drum
Si-ti inchipui ca de acum
Griji, nevoi, necaz, durere
Se vor duce ca un fum
Cand pe strada il intalnesti
Multumit ai sa zambesti
Fiindca omului ii place
Ca sa creada in povesti

Cand la usa iti bate cioc, cioc, cioc
Poti sa spui ca ti-a adus noroc
Ti-a iesit cosar in drum
Si-ti inchipui ca de acum
Griji, nevoï, necaz, durere
Se vor duce ca un fum

Cosaru’, cosaru’