joi, 24 septembrie 2009

Sobar-Cosar: 0722.842.738 - SOBE, SEMINEE, GRATARE, CUPTOARE



Maestru
in Metodologia Sistemelor Clasice de Ardere, Incalzire si Evacuare
GARANTAM SOBELE 30 de ANI !!


Efectuam operatii de:

     -montare/remontare/intretinere/verificare/proiectare/constructii:
                                    sobe,seminee,gratare, cuptoare,vetre, focare;


-curatare: cosuri si fumuri - transformari pentru gaze sau lemn/carbuni/pacura/motorina.


-recuperari/demontari si evaluari pentru piesele artistice si de patrimoniu - intermedieri.

Încălzire CALORIFERE prin SOBĂ de TERACOTĂ 0726.649.616














Portofoliu
DESPRE Cosar -Sobar


Cosarul sau Hornarul, personaj mitizat pe ideea aducerii norocului, prezent ca ilustratie pe diverse obiecte, bijuterii, vederi, felicitari etc., este vazut uneori, real, dar din ce in ce mai rar pe acoperisuri. Pe strada, este intalnit plagiatorul cosarului, substitutorul, adica cei care cersesc, profitand de dorinta unora de a-l intalni si a-l atinge pentru a avea noroc... contracost, fara a sti daca este intradevar un cosar adevarat sau nu... de fapt, un cosar adevarat nu sta sa cerseasca, pentru ca el isi castiga existenta muncind, si nu pozeaza pe strada, decat daca este angajat sa o faca la vre-un eveniment, dar si aici de obicei sunt angajati actori, figuranti sau modele.
De fapt, cosarul, performatorul activitatii de cosarit, este un specialist anexa al meseriei de sobar, cu toate ca inclusiv denumirea de sobar tinde tot spre o specializare. Specialistul, cum spunea George Bernard Show, este "acela care nu stie nimic altceva", dar, spunem noi, ceea ce face, face excelent! De fapt, un maestru in domeniu, va sti sa faca nu numai soba, ci si cosul, sau semine-ul, gratarul sau cuptorul. Din pacate, sau din fericire, cum vreti, meseria de sobar-cosar, ca denumire, a incadrat toata aceasta meserie a sistemelor clasice de ardere si incalzire. Automat, prin aceasta meserie, interferezi si cu altele, ca: zidar, instalator, sudor, frezor, zugrav, finisor, vopsitor, sau mai mult, pentru ca lucrarea sa fie desavarsita, meseriasul trebuie sa fie talentat si cu veleitati de sculptor, modelator, pictor etc. - un artist! In momentul in care meseria se imbina cu arta prin actiunea prestarii meseriei la calitate ridicata, maestrul este un prestator complet in domeniul acestei meserii! Clasicul, la randul lui, devine un termen relativ, avand in vedere viteza mare a dezvoltarii tehnologice. Progresul, face totusi un compromis: fie centrala termica sofisticata, fie un semineu sau o soba veche, toate acestea functioneaza pe principii congruente si/sau complementare!
Scara ierarhica in aceasta meserie, ca si in alte meserii, pleaca, desigur, de la ucenicie. Ucenicul, in cativa ani, pana sa devina calfa, invata elementele de baza si coseritul. Astfel, proaspata calfa, are deja in domeniul activitatii si pe cea de cosar-hornar. Cu timpul, perfectionarea devine din ce in ce mai ampla si profunda, avansand calfa la o a doua etapa din gradul respectiv, si anume cea de calfa-mester, intermendiarul spre gradul de maestru. Alaturi de alti ucenici, calfa isi formeaza mai departe deprinderile si sensibilitatea formelor, rezistenta structurilor, legi ale naturii, ale focului, pamantului si apei, dar si interrelationarea cu semenii. Atingerea gradului de maestru, permite meseriasului, o prestatie mult mai larga in activitate, formare de echipe si aduceri de noi progrese in meserie. De aici incolo, cu varsta si nu numai, maestrul merge spre autodesavarsire, bucurandu-se de respectul breslei care la randul ei se bucura de sfaturile lui, de mare maestru.
Fiecare meserie are secretele ei, iar acestea sunt bine pastrate de cei initiati. Diletantii, adica cei care se preteaza a fi de meserie, lucrand dupa ureche, fac de multe ori lucruri pe care clientii ulterior le regreta.
Cosarul, va ramane omul inegrit de funingine, curajosul catarator care desfunda hornurile si inca in mentalitatea multor oameni, aducatorul de nororc. Jobenul a disparut, a mai ramas peria (pamatuful) care uneori se balanseaza pe umar, sau iese discret cu cateva varfuri din geanta cu ustensilele din ce in ce mai sofisticate, alaturi de cele rudimentare. Dar asta suna romantic. Mai putin romantice sunt celelalte aspecte neplacute ale acestei meserii. Riscurile sunt destul de mari, din care specificam doua foarte importante:
- risc de periculozitate - lucrul la inaltime, lucrul cu focul, lucrul cu utilaje periculoase si materiale dure etc;
- risc de toxicitate - mediul plin de praf si microbi, monoxid de carbon, si gaze combustibile, funingine si lucrul cu diverse alte substante chimico-toxice.
Responsabilitatea sanatatii si vietii clientilor, care depind de interventiile si lucrarile meseriasului, efortul fizic ridicat, alaturi de riscurile enuntate mai sus, aduc un mare stress psihic si fizic si o imensa punere in pericol a sanatatii, libertatii si vietii cosar-sobarului. Meseria de sobar, era incadrata de Ministerul Sanatatii din Romania, inca din anii 80' sau chiar mai devreme, in cea mai grea categorie de meserii, alaturi si de cele de miner si turnator-forjor. De aceea sa nu mire pe nimeni cand preturile cerute de acesta contra serviciilor oferite, nu sunt mici! Si pe buna dreptate, pentru ca sanatatea si viata omului, nu au pret!
De la joben, la casca de protectie, de la fular sau esarfa, la masca, de la ciocan la masina rotopercutoare si de la trasura, la autoturism euro4, sobar-cosarul vine atunci cand este solicitat, sa rezolve un risc de incendiu, risc de explozie sau intoxicatie cu gaze si fum. Vine si "mobileaza" camera cu o soba sau un semine frumos, si in toate cazurile, controlat, ofera... caldura. De aceea este mai greu de identificat pe strada si nici nu are timp prea mult sa stea de vorba, se grabeste, are client!




















































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu